Isnin, 18 Julai 2011

RASULULLAH SAW PENDIDIK AGUNG & GURU TERULUNG

Baginda Nabi SAW merupakan seorang pendidik agung dan guru yang terulung. Firman Allah SWT bermaksud, "Dan tiadalah Kami mengutusmu (Wahai Muhammad) melainkan untuk umat manusia seluruhnya, sebagai Rasul pembawa berita gembira (kepada orang beriman) dan pemberi amaran (kepada orang yang engkar), akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu)"

Sabda Rassulullah SAW bermaksud, :"Sesungguhnya Allah Taala tidak mengutuskan daku untuk menyukarkan dan tidak pula sebagai mencari kesilapan dan keaiban orang lain, sebaliknya Allah Taala mengutuskan daku sebagai guru yang memudahkan."

Merujuk kepada maksud ayat dan hadis di atas kita sebagai guru atau bakal guru sewajarnya mencontohi akhlak baginda SAW di mana guru perlu menyatakan kebenaran dan bersifat adil dengan ilmunya.Guru perlu sentiasa mendalami ilmu pedagogi agar proses pengajaran dan pembelajaran yang dilaksanakannya mudah difahami pelajar malah amat-amat dinanti-nantikan pelajar. Guru yang baik sentiasa diperlukan oleh muridnya mahupun anggota masyarakat dan ketiadaannya menyebabakan murid tertanya-tanya dan menanti-nanti guru tersebut. Persoalannya di manakah kita berada? adakah kita merupakan guru yang sentiasa dinanti-nantikan pelajar atau kedatangan kita menyebabkan pelajar keluh kesah, terpaksa melalui detik-detik yang amat membosankan. Justeru carilah dan tambahlah ilmu di mana sahaja jika kita berkesempatan. wallhu a'lam.

Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.