Khamis, 13 Oktober 2016

TETAMU AL HARAMAIN
Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah....tiada ungkapan yang selayaknya khusus bagi Allah Rabbul Jalil yang telah memilih hamba yang kerdil ini sebagai Dhuyufur Rahman melalui Programe of the Guess of the Custodian of the Two Holly Mosque for Hajj-King Salman bin Abdulaziz Alsaud.


Catatan pengalaman sebagai Dhuyufur Rahman 1437H :

29 Ogos 2016
Mendapat berita yang amat mengembirakan melalui aplikasi whatsapp....jemputan sebagai tetamu bagi Haji 1437H


31 Ogos 2016
Perjumpaan khas bersama Duta Kerajaan Arab Saudi di Jalan U Thant, Kuala Lumpur...menerima surat jemputan, set ihram termasuk sepasang selipar, Subhanallah.


03 September 2016
10.15 am - Bertolak dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas Alor Setar dengan pesawat Malaysia Airlines ke KLIA (terima kasih sahabat Tn Hj Abd Aziz bin Hassan @ Yahya) yang membantu membeli tiket dari AOR-KUL...

11.20 am - mendarat di KLIA
3.00 ptg - Berkumpul di kaunter penerbangan Antarabangsa KLIA dan diberikan taklimat bahawa jemaah akan menunaikan haji tamattuk.

5.00 ptg - Boarding Pass-kebanyakkan jemaah telah siap dengan ihram
6.00 ptg - Berlepas  dari KLIA ke Jeddah dengan pesawat Saudi Arabia Airlines


Tiba di Jeddah Airport jam 2.08pagi waktu tempatan 9.07mlm. Rombongan disambut oleh para petugas Haramain. Ujian Allah salah seorang daripada ahli rombongan (Saudara Yusri) mengalami masalah tekanan darah dan telah diberi bantuan segera oleh petugas. Urusan Imegresen di Jeddah Alhamdulillah dipermudahkan Allah SWT. Jemaah dibawa oleh petugas menaiki bas yang telah menunggu di ruang luar Airport. sebaik semua jemaah menaiki bas, Alhamdulillah petugas mengagihkan makanan nasi ayam bungkus..memang menyelerakan kerana terllalu lapar...

4.00 am - tiba diHotel Takamul@Casablanca-jemaah telah disambut dilobby hotel dan sesi fotografi oleh media arab. oleh kerana waktu subuh hampir masuk jemaah diminta menunaikan solat subuh di masjid yang terdapat dihotel berkenaan.

04 September 2016
07.00 am : bertolak ke haram dgn bas khas yang disediakan bagi melengkapkan umrah...Alhamdulillah ..diizinkan Allah mengucup Hajarul Aswad.


05 September 2016
3.20 am : bertolak ke haram...diuji Allah solat subuh berdekatan laluan jenazah

08 Zulhijjah
5ptg waktu mekah - bertolak dari hotel ke Arafah dengan diiringi peronda polis dan ambulan
9.00 mlm : tiba di arafah..Subhanallah 


09 Zulhijjah
12.20 : masuk waktu zohor - solat zohor dan asar jamak
selepas khutbah arafah jemaah mencari tempat sendiri untuk bermunajat

5.30 : berkumpul utk bertolak ke Muzdalifah.

8.20 mlm : tiba di Muzdalifah...Subhanallah setiap bas parking di tepi jalan dan disediakan alas / karpet utk jemaah bas tersebut..solat maghrib dan isyak jamak-disediakan makanan-tunggu hingga tengah malam - bertolak ke mina

10 Zulhijjah
8.15 am : melontar di jamrah aqabah-waktu afdhal melontar pada hari pertama adalah sewaktu dhuha..Alhamdulillah diizinkan Allah.
Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.