Khamis, 13 Oktober 2016

TETAMU AL HARAMAIN
Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah....tiada ungkapan yang selayaknya khusus bagi Allah Rabbul Jalil yang telah memilih hamba yang kerdil ini sebagai Dhuyufur Rahman melalui Programe of the Guess of the Custodian of the Two Holly Mosque for Hajj-King Salman bin Abdulaziz Alsaud.


Catatan pengalaman sebagai Dhuyufur Rahman 1437H :

29 Ogos 2016
Mendapat berita yang amat mengembirakan melalui aplikasi whatsapp....jemputan sebagai tetamu bagi Haji 1437H


31 Ogos 2016
Perjumpaan khas bersama Duta Kerajaan Arab Saudi di Jalan U Thant, Kuala Lumpur...menerima surat jemputan, set ihram termasuk sepasang selipar, Subhanallah.


03 September 2016
10.15 am - Bertolak dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas Alor Setar dengan pesawat Malaysia Airlines ke KLIA (terima kasih sahabat Tn Hj Abd Aziz bin Hassan @ Yahya) yang membantu membeli tiket dari AOR-KUL...

11.20 am - mendarat di KLIA
3.00 ptg - Berkumpul di kaunter penerbangan Antarabangsa KLIA dan diberikan taklimat bahawa jemaah akan menunaikan haji tamattuk.

5.00 ptg - Boarding Pass-kebanyakkan jemaah telah siap dengan ihram
6.00 ptg - Berlepas  dari KLIA ke Jeddah dengan pesawat Saudi Arabia Airlines


Tiba di Jeddah Airport jam 2.08pagi waktu tempatan 9.07mlm. Rombongan disambut oleh para petugas Haramain. Ujian Allah salah seorang daripada ahli rombongan (Saudara Yusri) mengalami masalah tekanan darah dan telah diberi bantuan segera oleh petugas. Urusan Imegresen di Jeddah Alhamdulillah dipermudahkan Allah SWT. Jemaah dibawa oleh petugas menaiki bas yang telah menunggu di ruang luar Airport. sebaik semua jemaah menaiki bas, Alhamdulillah petugas mengagihkan makanan nasi ayam bungkus..memang menyelerakan kerana terllalu lapar...

4.00 am - tiba diHotel Takamul@Casablanca-jemaah telah disambut dilobby hotel dan sesi fotografi oleh media arab. oleh kerana waktu subuh hampir masuk jemaah diminta menunaikan solat subuh di masjid yang terdapat dihotel berkenaan.

04 September 2016
07.00 am : bertolak ke haram dgn bas khas yang disediakan bagi melengkapkan umrah...Alhamdulillah ..diizinkan Allah mengucup Hajarul Aswad.Allahu Akbar!!!


05 September 2016
3.20 am : bertolak ke haram...diuji Allah solat subuh berdekatan laluan jenazah

08 Zulhijjah
5ptg waktu mekah - bertolak dari hotel ke Arafah dengan diiringi peronda polis dan ambulan
9.00 mlm : tiba di arafah..Subhanallah 


09 Zulhijjah - HARI WUQUF
12.20 : masuk waktu zohor - solat zohor dan asar jamak
selepas khutbah arafah jemaah mencari tempat sendiri untuk bermunajat

5.30 ptg : berkumpul utk bertolak ke Muzdalifah.

8.20 mlm : tiba di Muzdalifah...Subhanallah setiap bas parking di tepi jalan dan disediakan alas / karpet utk jemaah bas tersebut..solat maghrib dan isyak jamak-disediakan makanan-tunggu hingga tengah malam /aktiviti kutip batu dan bermunajat- bertolak ke mina dan tiba jam 1.30 pagi. Alhamdulillah.

10 Zulhijjah
8.15 am : melontar di jamrah aqabah-waktu afdhal melontar pada hari pertama adalah sewaktu dhuha..Alhamdulillah diizinkan Allah. Selesai melontar lebih kurang jam 10.30 pagi.

Bercukur - Terima kasih diucapkan buat seorang tetamu dari afrika yang sudi mencukur rambut secara ikhlas. Bila dihulur wang, menolak dan berkata Lillahi Taala...Subhanallah.
Alhamdulillah boleh menanggalkan ihram haji (Tahallul)

11 Zulhijjah
Melontar di ketiga-tiga jamrah selepas waktu zohor (waktu afdhal). selepas melontar terus balik ke Haram bagi melaksanakan tawaf ifadhah dan saie. alhamdulillah selesai tawaf dan saie hampir waktu maghrib.

Bertolak balik ke hotel- siap diri dan bertolak ke Mina menaiki teksi-berjalan- tiba di khemah Mina sebelum tengah malam..syukur- sahabat-sahabat risau. Alhamdulillah.

12 Zulhijjah
Melontar hari ketiga di ketiga-tiga jamrah dan terus meninggalkan bumi Mina (Nafar Awal)

13 Zulhijjah
Meninggalkan hotel Casablanca waktu tengah malam (12 Zulhijjah) dan singgah solat subuh di perhentian antara Mekah dan Madinah.

Tiba di Bumi Madinah AlMunawwarah sebelum waktu Zohor. Alhamdulillah check in hotel - sebilik dengan Abe Wie & Ust De'.

Zohor di Masjidil Nabawi..Alhamdulillah

14 Zulhijjah / 16 September 2016
bertolak ke Airport Madinah selepas asar. Tiba hampir maghrib. Check in - solat jamak taqdim di airport. Flight delay- Madinah-Jeddah. tengah malam baru bertolak dari Madinah. tiba di Jeddah flight utk ke Kuala Lumpur siap menunggu. jam 2.00 pagi terbang dari Jeddah ke KUL.


15 Zulhijjah / 17 September 2016
Alhamdulillah selamat mendarat di KUL jam 4ptg. Ujian Allah beg tak sampai sebab bila flight Madinah-Jeddah delay dan sampai di Jeddah lewat petugas airport tidak sempat menurun barang utk dipindah ke dalam flight ke KUL. Buat report di KLIA.

7.15 ptg bertolak KUL-AOR dengan penerbangan Malaysia MAS- terpaksa mendarat di Penang Airport sebab kekurangan minyak-isi minyak dan selamat mendarat di LTSAH Kepala Batas jam 11.15 mlm. Subhanallah alhamdulillah Allahu Akbar.

14 hari menunaikan fadhu HAJI - 3/9 hingga 17/9/2016Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.