Selasa, 12 April 2016

TANGGUNGJAWAB MENGIMARAHKAN RUMAH ALLAH


Masjid merupakan sebuah institusi yang amat penting dalam Islam. Ia juga sebagai lambang syiar dalam Islam. Menelusuri sirah Rasulullah SAW, sebaik tiba di Bumi Madinah, baginda SAW mendirikan masjid di Quba’. Ketika itu para sahabat tertanya-tanya, kenapa dan mengapa baginda bersusah payah mendirikan masjid terlebih dahulu? Akhirnya para sahabat dan pengkaji sejarah menemui jawapannya.  Baginda telah mengarahkan para sahabat melaksanakan pelbagai aktiviti yang bersangkutan dengan segala urusan hidup muslim dilaksanakan di masjid. Seterusnya masjid sebagai pusat membina, mentarbiah, mendidik dan membangun umat Islam sehingga menjadi umat terbaik sepanjang zaman.


Allah SWT telah menggariskan beberapa pra syarat yang layak digelar sebagai pemakmur rumah Allah sebagaimana Firman Allah SWT Surah at-Taubah ayat 18 yang bermaksud :
Hanyasanya yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.

Berdasarkan ayat di atas, Allah SWT menjelaskan bahawa hanya lima golongan manusia yang layak dianugerahkan memakmurkan dan menghidupkan masjid-masjid itu, iaitu orang yang beriman kepada Allah, orang yang beriman dengan hari akhirat, orang yang mendirikan Solat, orang yang menunaikan Zakat, orang yang takut kepada Allah.

Sesungguhnya terdapat empat kelebihan golongan yang berhimpun memakmur dan menghidupkan masjid-masjid termasuk golongan yang mempelajari ilmu Islam dan mereka yang berzikir mengingati Allah SWT, iaitu diturunkan Allah SWT suasana ketenteraman dan damai, diliputi dan dinaungi rahmat Allah SWT, dikelilingi oleh para malaikat, dipuji dan dimuliakan di sisi Allah SWT.

Ini dikuatkan lagi dengan hadis dari Abu Hurairah RA Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
“Tujuh golongan, Allah akan menaungi mereka pada hari yang tiada naungan melainkan naungan-Nya: Pertama : Imam (pemimpin) yang adil. Kedua : Pemuda yang membesar dengan beribadah kepada Allah. Ketiga : Insan yang hatinya terpaut dengan masjid. Keempat : Dua insan yang berkasih sayang kerana Allah, mereka bertemu dan berpisah kerana Allah. Kelima : Insan yang diajak (digoda) oleh wanita yang berpangkat dan cantik, lalu ia berkata : ‘Sesungguhnya aku takutkan Allah’. Keenam : Insan yang bersedekah dengan cara yang tersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang di belanjakan oleh tangan kanannya. Ketujuh : Insan yang mengingati Allah secara bersunyian lalu menitiskan air matanya.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Subhanallah, berdasarkan hadis di atas betapa hebatnya anugerah Allah buat insan yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid. Golongan ini tercatat dalam senarai manusia yang akan menerima perlindungan arash Allah SWT pada hari yang tidak ada perlindungan melainkan perlindungan Allah SWT.


Dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW telah bersabda yang bermaksud:
 “…dan tidak berhimpun suatu kaum dalam satu tempat rumah dari tempat-tempat (yakni) rumah-rumah Allah (yang dikhaskan untuk mencapai keredhaan) Allah dengan keadaan mereka membaca Kitabullah (Al Quran) dan mereka bertadarus sesama mereka, melainkan turunlah ketenteraman kepada mereka dan mereka pula diliputi oleh rahmat, juga mereka dikelilingi oleh malaikat serta mereka dipuji oleh Allah Ta’ala dalam kalangan makhluk-makhluk yang mulia di sisi-Nya dan sesiapa yang dilambatkan oleh amal usahanya (dari mencapai kebaikan), tidak akan dapat disegerakannya oleh nasab keturunannya”. (Riwayat Muslim, Abu Daud dan At-Tirmizi)

Kini, Alhamdulillah kita menyaksikan terdapat sebilangan masjid yang sudah menjalankan aktiviti yang pelbagai demi kepentingan dan kebajikan umat Islam. Namun tidak dinafikan masih terdapat sebilangan masjid di Malaysia yang masih perlu diperbaiki terutamanya dari aspek aktiviti mengimarahkannya. Lantaran individu yang telah dilantik oleh jamaah dan diamanahkan untuk memikul tugas perlulah menunaikan amanah sebaik mungkin demi kebaikan bersama.

Dalam hal ini, kepimpinan masjid, ahli jawatankuasanya dan ahli-ahli kariah serta seluruh masyarakat Islam setempat wajar mengambil peranan masing-masing. Bawalah berbincang dan bermesyuarat bagi mencari pelbagai pendekatan atau aktiviti boleh diaplikasikan melalui institusi masjid bagi memakmur dan menghidupkan masjid-masjid atau surau-surau sebagai institusi yang sangat hampir dengan kehidupan umat Islam. Apabila masjid dimakmurkan sudah pasti akan terbina dan hiduplah umat Islam dalam suasana yang damai, aman dan sentiasa dalam naungan rahmat dan barakah Allah SWT.

Kembalikanlah fungsi masjid. Masjid adalah tempat ibadah , di sinilah tempat umat Islam berkumpul untuk melaksanakan ibadah khusus terutama solat, membaca al-Quran, berzikir, tempat majlis-majlis ilmu dijalankan dan tempat perhimpunan dan perbincangan umat Islam untuk menyelesaikan masalah mereka. Para malaikat mendoakan dan memohon rahmat kepada Allah SWT kepada ahli-ahli masjid yang menunaikan ibadah dan menuntut ilmu di sini. Mereka yang terpaut hati dengan masjid dan melaksanakan semua fungsi tadi akan mendapat naungan Allah di akhirat nanti.
Jika umat Islam dapat melihat peranan tersebut pasti kita akan menjadi umat yang mampu mencapai zaman terbaik, zaman kehebatan dan kegemilangan umat Islam terdahulu, insya Allah.

Justeru, kepimpinan masjid dan ahli jawatankuasa yang tidak mampu untuk melaksanakan amanah, berundurlah dan berilah ruang serta peluang kepada insan lain yang sanggup menyumbang idea bagi mengimarahkan rumah Allah yang mulia itu. Yakinlah bahawa insan yang telah berusaha memakmurkan masjid akan dipandang mulia oleh Allah SWT. Takutlah amaran Allah sebagaimana firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 114 yang bermaksud :

Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang menyekat dan menghalangi dari menggunakan masjid-masjid Allah untuk (sembahyang dan) menyebut nama Allah di dalamnya, dan ia berusaha pula untuk meruntuhkan masjid-masjid itu? Orang-orang yang demikian, tidak sepatutnya masuk ke dalam masjid-masjid itu melainkan dengan rasa penuh hormat dan takut kepada Allah (bukan secara yang mereka lakukan itu). Mereka (dengan perbuatan itu) akan beroleh kehinaan di dunia, dan di akhirat kelak mereka mendapat azab seksa yang amat besar.


Penulis adalah pensyarah di Jabatan Pendidikan Islam dan Moral, Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman 06000 Jitra, Kedah Darul Aman.


KHATIB JEMPUTAN MASJID ALOR PAK NGAH MUKIM TOBIAR : JUMAAT 01 APRIL 2016 TAJUK : UJIAN DAN DUGAAN TANDA KASIH SAYANG ALLAH

1.  Hari ini/ Jumaat/ semua umat Islam/ berkumpul menunaikan solat/ fardhu jumaat/ bagi menggantikan/ solat fardhu zohor.

2.  Oleh itu, khatib menyeru muslimin & anak-anak yang masih di luar masjid/ atas motosikal / ………. / bersegera masuk ke dalam masjid.

MUSLIMIN SIDANG JUMAAT

3.  Firman Allah :

4.  Di dalam al-Quranul karim, dinyatakan ujian-ujian yang diberikan oleh Allah kepada manusia ,antaranya :

a)   Dugaan yang diberikan ke atas pemilik kebun-kebun dari kalangan kaum Musyrik dengan kebakaran. (al-Qalam: 17).

     b)  Anak-anak serta harta benda sebagai dugaan. (al-Taghabun: 15).
  
c)   Nikmat duniawi sebagai ujian buat para manusia. (al-Zumar: 49).
  
d)  Kekayaan dan kemiskinan sebagai ujian. (al-Fajr: 15-16).


MUSLIMIN SIDANG JUMAAT

5.  Seperti yang umum sedia maklum, bahawa beberapa negeri termasuk di tempat kita ini, sedang berhadapan dengan fenomena cuaca panas dan kering.

6.  Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, fenomena ini dikenali sebagai fenomena el-nino, di mana diramalkan akan berlanjutan sehingga suku pertama tahun 2016.

7.  Dalam jangka masa tersebut, akan berlaku pengurangan jumlah hujan antara 20-60%.

8.  Situasi ini menimbulkan kerisauan kepada orang ramai terutamanya kepada mereka yang sering melakukan aktiviti  di luar bangunan. Justeru Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya mengambil langkah-langkah pencegahan kerana cuaca panas yang terlampau boleh menyebabkan seseorang kerap berpeluh dan kesannya, cecair dalam tubuh berkurangan seterusnya menyebabkan individu terbabit mudah berasa letih dan kurang bertenaga serta lebih berisiko mengalami dehidrasi dan strok haba.

9.  Selain itu, musim kering berpanjangan juga boleh menyebabkan krisis bekalan air, kebakaran hutan, jerebu dan penyakit bawaan air dan makanan serta penyakit bawaan vektor seperti demam denggi dan penyakit berkaitan jerebu.

MUSLIMIN SIDANG JUMAAT

10.              Islam telah menunjukkan jalan keluar apabila kita ditimpa ujian @ musibah, antaranya bersabar dalam menghadapi masalah. Telah datang petunjuk buat orang beriman apabila diuji;

”Hai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersedia dan bertakwalah kepada Allah, supaya kamu beruntung.” [Ali Imran: 200]
11.              Menurut al-Baghawial-Qurtubi menafsirkan arahan supaya bersabar itu adalah merujuk kepada; bersabar di atas ketaatan kepada Allah. Kesabaran mesti dijana dengan ketaatan sebagai dasar untuk mengelakkan goyah iman serta berputus asa. Bahkan, kerana ketaatan jugalah, manusia akan menjadi redha atas ujian yang berlaku.

12.              Sabar itu juga adalah sunnah para Nabi dan Rasul. Ini jelas sebagaimana dikhabarkan oleh Allah;

”Dan (demikianlah pula) Nabi-nabi Ismail dan Idris serta ZulKifli; semuanya adalah dari orang-orang yang sabar. “[Al-Anbiya’: 85]

13.              Rasulullah Sallahu ‘Alaihi Wasallam menyatakan bahawa Allah menyukai orang yang bersabar. Ini adalah sebagaimana yang datang di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu ‘Abbas;
“Sesungguhnya pada dirimu terdapat dua perkara yang dicintai oleh Allah, iaitu kesabaran serta lemah lembut.” [Riwayat Muslim]

 MUSLIMIN SIDANG JUMAAT
14.              Seterusnya Islam juga menganjurkan kita apabila menghadapi kemarau yang panjang, dengan menunaikan solat istisqaq-solat minta hujan.

15.              Di zaman Saidina Umar bin al-Khattab RA telah berlakukemarau yang panjang. Umar keluar untuk melaksanakan shalat istisqa (meminta hujan) berjamaah bersama kaum muslimin dan saat itu ia senantiasa beristighfar kepada Allah. Ia berkata,
Aku telah meminta hujan dengan “Majaadiihus Samaa’” yang dengannya hujan diturunkan.


 Kemudian Umar membaca firman Allah Ta’ala,
 “Maka aku katakan kepada mereka: ´Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, -sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun- niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai.” (QS. Nuh: 10-12).

16.              JUSTERU, dalam menghadapi ujian Allah SWT ini, marilah kita semua banyak bersabar, selain itu, bersyukur kepadaNYA. Kerana orang yang diberikan musibah, atau ujian, pasti akan mendapat ganjaran dari Allah Azza wa Jalla.

”Wahai orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan dengan sabar dan solat, sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang sabar.” [al-Baqarah: 153]

Khutbah Kedua


1.  Sifat sabar sangat penting ketika menghadapi ujian  kerana sifat tersebut menjadikan kita redha terhadap qadak dan qadar Allah SWT.

2.  Sifat sabar juga dapat memelihara kita dari bersikap marah, merasa kecewa, berputus asa dan resah gelisah dalam menghadapi ujian dari Allah SWT.

3.  Kita serahlah diri ke hadrat Allah SWT dan berdoalah kepada-Nya bagi memohon kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi ujian yang menimpa.

4.  Yakinlah bahawa ujian itu merupakan tanda kasih Allah SWT pada hamba-Nya. Allah tidak akan sekali-kali menguji hamba-Nya di luar kemampuan hamba-Nya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujian-Nya, jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita sebaliknya kerana sangat kasih kepada kita.

5.  Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radiallahuanhu yang katanya, bahawa Rasulullah SAW bersabda:


Maksudnya : "Barangsiapa yang dikehendaki oleh Allah menjadi orang yang baik maka dia akan diberikannya cubaan."

KHATIB JEMPUTAN MASJID SHARIFAH FATIMAH KAMUNTING, JITRA KEDAH - JUMAAT 25 SEPTEMBER 2015 TAJUK : NABI ISMAIL AS CONTOH TERBAIK MENTAATI PENGORBANAN IBU BAPA


1.  Hari ini/ Jumaat/ semua umat Islam/ berkumpul menunaikan solat/ fardhu jumaat/ bagi menggantikan/ solat fardhu zohor.

2.  Hari ini/ 11 Zulhijjah 1436 Hijriah/ adalah hari tasyrik/ Hari tasyrik adalah/ 3 hari setelah hari Idul Adha/ iaitu hari 11/ 12/ dan 13 bulan Dzulhijjah/ dalam tahun Hijriah. 

3.  Ada 3/ pendapat ulama/ mengapa hari-hari tersebut/ dinamakan ayyaamul tasyrik/ atau hari-hari tasyrik.

4.  Pertama/ kerana pada hari tersebut/ umat Islam yusyriqun/ menjemur/ daging korban mereka.

5.  Kedua/ kerana haiwan-haiwan korban/ tidak disembelih kecuali setelah/ matahari yusyriq (terbit).

6.  Ketiga/ kerana shalat Eid dilaksanakan setelah syuruq ( terbit ) matahari.

Sidang Jumaat sekalian

7.  Sepanjang hari tasyrik selain melakukan ibadah korban, kita diperintahkan memperbanyakkan zikir kepada Allah SWT.


8.  Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 203


10.              “Dan berzikirlah kepada Allah dalam beberapa hari yang ditentukan ( ma’dudat / tasyrik ). Maka, barang siapa yang ingin cepat ( berangkat dari Mina ) sesudah dua hari, maka tiada dosa atasnya. Dan, barang siapa yang ingin menangguhkan, maka tiada dosa pula atasnya bagi orang yang bertakwa.”


11.              Imam al-Bukhari meriwayatkan bahwa Ibnu Abbas menjelaskan, ayyamun ma’lumat adalah 10 hari awal bulan Dzulhijjah sedangkan ayyamun ma’dudat adalah hari-hari tasyrik yang disebut juga hari Mina kerana pada hari-hari tersebut jamaah haji menetap di Mina.

12.              Umat Islam boleh melakukan ibadah korban sehingga sebelum masuk waktu Maghrib 13 Zulhijjah. Begitu juga amalan bertakbir, disunatkan sehingga sebelum masuk waktu maghrib 13 Zulhijjah.

13.              Takbir raya tidak semestinya dilaungkan di masjid sahaja mahupun selepas setiap waktu solat. Kita digalakkan melaung lafaz takbir pada masa-masa yang disunatkan/dibenarkan di mana-mana sahaja, dalam kenderaan, sedang memandu, di rumah, waktu sedang dalam urusan kerja, bersantai, dan di mana-mana sahaja kita berada dan teringat hendak bertakbir.

Sidang Jumaat

14.              Sepanjang bulan Zulhijjah ini kita seringkali diceritkan dengan kisah dua orang Nabi Allah yang hebat. Antara Ibrah atau pengajaran yang dapat kita petik daripada kisah Nabi Ibrahim AS dan anakanda baginda Nabi Ismail AS adalah mengenai anak soleh yang rela dijadikan korban demi mentaati perintah Allah SWT dan mentaati ayahandanya.

15.              Ketaatan baginda hendaklah kita contohi dalam berbakti kepada orang tua kita. Sesungguhnya Allah SWT mewajibkan kita untuk taat dan berbakti kepada kedua ibu bapa.

16.              Firman Allah SWT dalam Surah Al Israa' ayat 23:17.              Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).

18.              Dalam ayat ini Allah SWT telah memerintahkan kita untuk berbuat baik kepada ibu bapa, selepas perintah mentauhidkan Allah SWT. Perintah seperti ini juga berlaku di zaman umat-umat sebelumnya, antaranya semasa zaman Bani Israel.


19.              Firman Allah dalam Surah Al Baqarah ayat 83:
20.              Semua orang tahu bahawa ibu bapa amat menyayangi anak-anak mereka. Kasih sayang, pengorbanan dan jerit perit kepayahan ibu bapa memelihara kita merupakan jasa yang tidak mungkin kita balas.

21.              Ibu bapa sanggup menjaga kesihatan dan keselamatan anak-anak melebihi diri mereka sendiri. Apabila anak sihat dan gembira, hati ibu bapa turut gembira. Segala kesusahan dan kepayahan dalam memelihara dan membesarkan anak-anak diharungi dengan penuh kesabaran.


22.              Berbuat baik kepada ibu bapa mampu mengangkat darjat seorang anak ke makam yang tinggi di sisi Allah SWT.


23.              Dalam kitab Sahih Muslim, Husair bin Jabir berkata, biasanya Umar bin Al-Khattab apabila datang pasukan bantuan daripada Yaman dia akan bertanya kepada mereka jika ada dalam kalangan mereka seorang yang bernama Uwais bin Amar. Sehingga suatu ketika Umar telah bertemu dengan Uwais bin Amar lalu beliau bertanya : "Adakah awak Uwais bin Amar?". Orang itu menjawab : "Ya!" Umar bertanya lagi, "Adakah awak dulunya pernah mendapat penyakit sopak lalu sembuh kecuali satu bahagian sebesar duit dirham?" Orang itu menjawab, "Ya!" Umar bertanya lagi "Adakah kamu memiliki ibu?" Orang itu menjawab "Ya!" lalu Umar : Berkata aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Akan datang kepada kalian Uwais bin Amar bersama pasukan bantuan dari Yaman, dia daripada marad, kemudian daripada qaran. Dia dahulunya memiliki penyakit sopak lalu telah sembuh daripadanya kecuali satu bahagian sebesar satu dirham. Dia memiliki seorang ibu yang ia selalu berbakti kepadanya, seandainya ia bersumpah dengan nama Allah nescaya Allah akan memakbulkan sumpahnya itu. Jika kamu mampu memintanya maka lakukanlah". Berkata Umar : "Mintalah ampun untukku". Maka Uwais meminta ampun untuk Umar, dari kisah tersebut dapatlah kita mengambil iktibar betapa tinggi kedudukan seorang anak yang berbakti kepada ibu bapa di sisi Allah SWT.

24.              Sesungguhnya ketaatan kepada ibubapa walaupun berlainan agama adalah wajib diikuti kecuali apabila disuruh mengerjakan maksiat dan meninggalkan amal ibadat yang disyariatkan oleh Islam. Maka ketika itu haram mentaati perintah itu.25.              Namun amat menyedihkan, mutakhir ini kita dihidangkan dengan tajuk utama akhbar Metro yang dikaitkan dengan penderhakaan anak terhadap ibu bapa. Antaranya Remaja tendang kepala bapa, lelaki tetak leher ibu sendiri naik angin selepas ditegur ibu, anak buang bapa tepi masjid, buang ibu demi kekasih, 5 orang anak buang ayah nyanyuk setelah membahagikan harta dan pelbagai tajuk lagi yang tidak sepatutnya dilakukan oleh insan yang bernama anak.

26.              Selain itu dalam satu direktori mencatatkan bahawa statistic rumah orang tua dan oku di Malaysia adalah sebanyak 51 buah.

27.              Di Negeri Kedah kita ada 7 buah rumah orang tua dan oku sama ada di bawah kendalian kerajaan mahupun swasta. Antaranya Rumah Seri Kenangan Bedong di mana penghuninya 257 orang, Kos Penyelenggaraan:
Sebulan: RM 25 000 – RM 30 000
Setahun: RM 300 000.

28.              Marilah sidang Jumaat sekalian, sempena Eidul Adha yang mulia ini, bagi yang masih mempunyai ibu bapa, kita berikanlah perhatian kepada mereka. Kita curahkan kasih sayang dengan sepenuh hati dan jiwa, kita muliakan mereka, kita bertutur dengan mereka menggunakan bahasa yang lembut dan sopan, kita dengar dan turut nasihat mereka, kita berusaha menyenangkan hati mereka dan seterusnya  melakukan apa sahaja perkara untuk menggembirakan mereka selagi tidak bercanggah dengan syariat Islam.

29.              Manakala bagi kita yang telah kematian kedua ibu bapa atau salah seorang daripada mereka, marilah kita mendoakan kebaikan dan keampunan untuk mereka.

30.              Sesungguhnya doa seorang anak untuk kedua ibu bapa adalah salah satu amal jariah yang tidak terputus pahalanya walaupun setelah mereka meninggal dunia.

31.              Tidak dinafikan apabila ibu bapa telah tua dan lanjut usia, kesihatan mereka berkurangan bahkan ada yang sudah tidak berupaya menguruskan diri sendiri.

32.              Jika kita renung kembali kisah ketaatan Nabi Ismail AS terhadap ayahandanya, tidak dapat diragukan lagi bahawa itu adalah hasil dari didikan yang sempurna oleh ayahnya dan bonda Nabi Ismail AS.


Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)”.


Khutbah Kedua

1.  Pendidikan yang sempurna amat mustahak diberikan kepada anak-anak, antaranya dengan memberikan ilmu agama serta mendidik mereka dengan akhlak yang mulia.

2.  Jiwa anak-anak yang telah dididik dan disemai dengan ajaran Islam yang kuat, insyaaAllah mereka akan menjadi orang yang beriman, menjadi anak yang soleh, berbakti kepada ibu bapa, masyarakat, agama dan negara serta mendapat kejayaan hidup dunia dan akhirat.

3.  Justeru, tanggungjawab ibu bapa agar sentiasa mengambil berat dengan memberikan ilmu tauhid/aqidah kepada anak-anak. Mendidik mereka dengan akhlak yang terpuji.

4.  Ibu bapa hendaklah sentiasa membimbing, memberi teguran dan nasihat jika  anak-anak melakukan perbuatan yang salah, berperangai kurang elok apatah lagi jika perkara tersebut menyalahi syariat Islam.

5.  Didiklah mereka mentaati perintah Allah dan menjauhi tegahan-Nya. Suruhlah anak-anak menunaikan solat apabila cukup umur. Suruhlah anak-anak mengenakan pakaian yang menutup aurat dan sebagainya.

6.  Tegurlah  dan berilah nasihat serta bimbinglah mereka secara berterusan.

7.  Sememangnya mendidik anak suatu tugas yang bukan mudah, penuh dengan cabaran dan dugaan, namun semua itu perlu dihadapi kerana mendidik anak adalah amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada para ibu bapa.

8.  Laksanakan tanggungjawab masing-masing dengan penuh tulus ikhlas dan bersungguh-sungguh. Semoga dengan demikian, kita dapat mencapai kehidupan berkeluarga yang harmoni dan aman bahagia.

9.  Justeru, sifat sabar sangat penting ketika menghadapi ujian  kerana sifat tersebut menjadikan kita redha terhadap qadak dan qadar Allah SWT.

10.              Sifat sabar juga dapat memelihara kita dari bersikap marah, merasa kecewa, berputus asa dan resah gelisah dalam menghadapi ujian dari Allah SWT.

11.              Kita serahlah diri ke hadrat Allah SWT dan berdoalah kepada-Nya bagi memohon kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi ujian yang menimpa.

12.              Yakinlah bahawa ujian itu merupakan tanda kasih Allah SWT pada hamba-Nya. Allah tidak akan sekali-kali menguji hamba-Nya di luar kemampuan hamba-Nya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujian-Nya, jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita sebaliknya kerana sangat kasih kepada kita.

13.              Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radiallahuanhu yang katanya, bahawa Rasulullah SAW bersabda:


Maksudnya : "Barangsiapa yang dikehendaki oleh Allah menjadi orang yang baik maka dia akan diberikannya cubaan."

Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.