Khamis, 13 Oktober 2011

LABBAIK ALLAHUMMA LABBAIK


Musim haji kini kembali...Sekalung TAHNIAH buat sahabat-sahabat yang telah diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk menjadi tetamuNya pada musim haji tahun ini.Haji merupakan suatu ibadah sebagai pelengkap bagi rukun Islam yang lima. sesiapa yang diizinkan Allah dapat menunaikan ibadah Haji maknanya sudah lengkaplah Rukun Islamnya. Namun Islam menekankan ummatnya mencari dan menuntut ilmu sebelum melakukan sesuatu amal ibadah. ini kerana amal iabadah yang dilakukan tanpa ilmu, boleh menyebabkan  ianya tidak sah  atau tidak menepati hukum syarak. justeru mengikut pengalaman sahabat-sahabat yang telahpun menunaikan fardhu haji , mereka telah menasihatkan sesiapa sahaja wajib menuntut dan mencari ilmu berkaitan ibadah haji...ikutilah kursus haji sebarapa kali yang kita mampu. mudah-mudahan kesempatan haji yang ALLAH kurniakan kepada kita nanti akan mencapai taraf HAJI MABRUR..insya ALLAH.

Isnin, 10 Oktober 2011

PENGALAMAN SEBAGAI PEMBENTANG-SEMINAR PENYELIDIKAN 2011SEMINAR PENYELIDIKAN IPG KDA
9-11 OKTOBER 2011
HOTEL NAZA TALYYA, PULAU PINANG
"PENYELIDIKAN BERKUALITI MENJANA KECEMERLANGAN IPG"


9 Oktober 2011 (Ahad)
2.35 petang : Bertolak dari IPGKDA ke Hotel Naza Talyya Pulau Pinang dengan bas IPG
5.15 petang : tiba di tempat seminar-check in bilik-room mate Tn. Hj. Zainal Abidin bin Saad dari Unit Gerko IPGKDA.


8.15 malam : bermula taklimat seminar kepada para pembentang dan peserta. Taklimat telah disampaikan oleh Dr. Ahmad Sobri Shuib dan Dr. Hjh. Norhayati bt Mat Ali


10 Oktober 2011 (Isnin)


Sesi pertama :


Ucap utama oleh Prof. Madya Dr. Norzaidi bin Hj. Mohd Daud dari UiTM Shah Alam. Banyak ilmu yang telah disampaikan kepada para peserta seminar terutamanya dalam memotivasi diri peserta untuk memberanikan diri menulis artikel jurnal. Ucapan beliau adalah sebagai recharge para peserta untuk memberanikan diri menulis waht ever apa bahan sekali pun....beliau menawarkan bantuan kepada para pensyarah terutamanya daripada IPGKDA yang berminat ingin publish penulisan dalam jurnal yang beliau sebagai panel penapisan jurnal.


selepas break kudapan pagi, 6 kertas kerja telah dibentangkan sehinggalah waktu lunch.break lunch dan sambung semula pembentangan pada jam 2.30 petang (Sesi Kedua). Seramai 5 pembentang telah berjaya membuat pembentangan.


seterusnya seminar disambung lagi pada sebelah malam bermula se awal jam 8.15malam.antara tetamu yang hadir ialah Tuan Pengarah IPGKDA dan Tuan Timbalan Pengarah IPGKDA.pada sesi malam seramai 5 orang lagi pembentang mempersembahan presentation mereka...alhamdulillah..sesi pembentangan bersambung pada esok pagi....dah lewat...masuk bilik ..tidur....ops...takleh lagi perlu selesaikan UAK Tamadun Islam PPG dulu....jumpa lagi esok....wallahu aklam

Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.