Isnin, 3 Mac 2014

Toleransi Suami Isteri Wujud Keluarga Bahagia


Hidup berpandu syariat bentuk rumah tangga sakinah


Perkahwinan adalah ibadah. Neraca ukuran sama ada sesuatu perkahwinan boleh dikira ibadah atau tidak bergantung kepada niat kedua-dua pasangan ketika mereka mendirikan rumah tangga. 

Sesungguhnya dalam perkahwinan banyak hikmah dan keistimewaan. Sesiapa yang mampu melaksanakannya dengan sempurna, maka akan mendapat ganjaran. 


Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang yang berfikir.” (Surah ar-Rum, ayat 21) 
Pensyariatan perkahwinan 

Dalil pensyariatan perkahwinan, sabda Rasulullah SAW: “Wahai pemuda, sesiapa di antara kamu yang mampu memikul tanggungjawab perkahwinan, hendaklah dia kahwin. Sesungguhnya perkahwinan itu menahan pandangan dan memelihara kemaluan (kesucian). Bagi sesiapa yang tidak mampu (berkahwin) maka hendaklah dia berpuasa, kerana puasa itu dapat menahan nafsunya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim) 

Suami adalah nakhoda dalam rumah tangga, tetapi sejauh mana suami menunaikan amanah menjaga isteri hingga terbentuk sebuah rumah tangga sakinah? Portal Rasmi Jabatan Pembangunan Wanita, menunjukkan kes keganasan terhadap wanita semakin meningkat. Mengikut statistik keganasan terhadap wanita yang direkodkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berdasarkan suku tahun pertama 2013, jumlah kes direkodkan sebanyak 2,595 berbanding 2,295 untuk tempoh sama tahun lalu. 

Pada 2010, sebanyak 3,173 kes keganasan rumah tangga dilaporkan kepada PDRM. Pada 2011, 3,277 kes dilaporkan iaitu peningkatan 0.03 peratus dan 2012 ia meningkat 0.06 peratus kepada 3,488 kes. 

Sebagai insan normal kita akan tertanya di manakah sifat kemanusiaan suami yang sanggup melakukan tindakan tidak beradab dan bertamadun terhadap isteri? Tidakkah suami mengerti isteri adalah amanah Allah SWT yang dipinjamkan sementara? 

Sheikh Mustafa Masyhur menggariskan beberapa pedoman bagi suami antaranya suami hendaklah berasa satu tanggungjawab besar di hadapan Allah SWT berhubung keluarganya. Akad nikah dilafazkan suami adalah ikrar bahawa dia akan mengambil tanggungjawab daripada ayah mentua. 

Seterusnya, suami juga bertanggungjawab kepada ahli keluarga dalam perkara berhubung keduniaan, kerohanian dan akal fikiran. 

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan bakarnya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkan-Nya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.” (Surah at-Tahrim, ayat 6) 

Apabila suami memahami peranan serta tanggungjawab, lebih mudah bagi mereka melaksanakannya, seterusnya memastikan keharmonian rumah tangga terpelihara. Namun, semua itu hanya mampu dijayakan jika isteri turut memainkan peranan dengan sebaiknya. 

Hubungan suami isteri memerlukan toleransi dan sikap bersedia memberi serta menerima kerana sebagai manusia, kita tidak sempurna. Oleh itu, kita perlu bersedia menerima kelemahan atau kekurangan pasangan. 

Kepentingan komunikasi 

Komunikasi penting untuk mengeratkan hubungan serta memastikan mesej ingin disampaikan diterima dengan baik dan tepat. Berkata dengan nada yang lembut dan jelas dapat membantu melancarkan komunikasi antara ahli keluarga. 

Sabda Baginda SAW bermaksud: “Sebaik-baik kamu adalah orang yang terbaik buat keluarganya, dan aku adalah orang terbaik di antara kamu kepada keluargaku.” (Riwayat Tirmidzi) 

Menjalinkan hubungan sesama manusia tidak dinafikan memerlukan kesabaran kerana kita dijadikan dengan sifat serta sikap berbeza. Pada masa sama, hendaklah sentiasa rasional dalam pemikiran supaya setiap dugaan dapat dihadapi dan ditangani dengan sebaiknya. 

Hidup berumah tangga hendaklah berpandukan kepada syariat kerana Islam adalah cara hidup dan bagaimana kehidupan ini perlu dilalui, semuanya sudah termaktub. Persoalannya, apakah kita mahu mengikut jalan ditunjukkan atau bagaimana.

Artikel ini telah disiarkan dalam Ruangan Agama Berita Harian 3 Mac 2014.

Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.