Khamis, 28 Ogos 2014

KEHEBATAN KISAH IMAM AS-SYAFIE DALAM PERJALANAN MENUNTUT ILMU

Imam as-Syafie merupakan salah seorang Imam Mazhab yang empat. Beliau mempunyai ketajaman akal dan kecerdikan yang luar biasa. Beliau telah menghafaz al-Quran se awal umur 9 tahun lagi. Setahun kemudian pula, beliau menghafal kitab al-Muwatta’ karangan Imam Malik. Beliau merupakan seorang yang sangat mencintai ilmu. Lantaran itu, pada satu hari beliau meminta izin daripada ibunya untuk keluar menuntut ilmu ke Madinah. Ia merupakan kali pertama Imam as-Syafie keluar daripada tempat kelahirannya, Makkah dan mengembara untuk meluaskan ilmu.Apabila tiba di Madinah, beliau terus menuju ke Masjid Nabawi dan menunaikan solat sunat dua rakaat. Setelah selesai solat, beliau terpandang satu Majlis ilmu yang disampaikan oleh seseorang yang sangat hebat dalam masjid tersebut. Orang tersebut sedang bersyarah di hadapan begitu ramai anak-anak muda yang kesemuanya khusyuk mendengarnya. Orang itu ialah Imam Malik yang sedang mengajar murid-muridnya tentang hadis-hadis Rasulullah SAW. Dengan langkah yang tertib, Imam as-Syafie terus menuju ke tempat Imam Malik dan duduk bersama murid-murid beliau. Imam as-Syafie lantas mengambil sebatang lidi lalu membasahkannya dengan air liur. Beliau menulis segala apa yang diajar oleh Imam Malik tersebut di atas tapak tangannya. Tanpa di sedari, Imam Malik memerhati segala tingkah lakunya.

Selesai pengajian, Imam Malik pun memanggil Imam as-Syafie untuk menegur beliau. Sangkanya Imam as-Syafie berbuat perkara kurang sopan ketika belajar. 

Imam Malik bertanya kepada Imam as-Syafie, “Apakah kamu berasal dari Makkah”. 

Jawab Imam as-Syafie, “Benar”. 

Imam Malik kemudian bertanya, “Mengapakah engkau bermain-main dengan lidi dan air liurmu semasa aku sedang mengajar?”. 

Jawab Imam as-Syafie, “Maaf tuan. Sebenarnya saya tidak bermain-main. Oleh kerana saya tidak ada kertas dan pena, segala yang tuan ajar saya tulis di atas tapak tangan saya dengan menggunakan lidi dan air liur untuk saya menghafalnya”.

Apabila Imam Malik membelek-belek tangan Imam as-Syafie, beliau tidak menjumpai sebarang tulisan pun. Beliau terus berkata, “Tetapi kenapa tapak tangan engkau ni kosong sahaja”.

Kata Imam as-Syafie, “Benar tuan. Namun demikian tuan, saya telah pun menghafal semua hadis-hadis yang tuan riwayatkan itu”.

Lalu beliau disuruh membaca apa yang dihafalnya, Imam Malik mendapati tidak ada satu hadis yang tinggal daripada 20 hadis yang diajar hari itu. Perkara yang aneh ini belum pernah terjadi sebelumnya. Imam Malik begitu tertarik hati dengan kebijaksanaannya. Semenjak peristiwa itu, Imam as-Syafie dijemput untuk menetap di rumah Imam Malik sebagai tetamu sekali gus menuntut ilmu dengan Imam Malik. Selama 18 bulan Imam as-Syafie berguru dengan Imam Malik. Hatinya yang terang memudahkan beliau memahami dan menghafal kitab al-Muwatta’. 

Ujian ALLAH SWT

Alhamdulillah...setelah agak lama menyepi, hari ini barulah diberikan kekuatan oleh Allah untuk mencoret secebis kisah dalam perjalanan menuntut redhaan Ilahi..mencari ilmu....semalam 28 Ogos bertolak dari rumah ke Universiti Malaya...hajat untuk bertemu dengan penyelia..alhamdulillah Allah kurniakan segala-galanya mudah...bertolak dari rumah seawal pagi...singgah di kampung menghantar ayahanda dan bonda, sempat petik buah-buahan di kampung untuk bekalan sepanjang perjalanan dan niat juga untuk dihadiahkan kepada penyelia..segala-galanya mudah dan terasa cepat sampai lebih cepat daripada kebiasaan...setiba di UM anak-anak mengeluh kelaparan sedangkan sepanjang sentiasa memamah makanan..anak-anak katakan..singgah dulu di UM untuk membeli lauk pauk, nasi telahpun dimasak oleh isteri tercinta yng amat memahami...check in tempat penginapan biasa "Shah Village PJ...?

" Isteri mohon untuk bertemu penyelia terlebih dahulu ...ok la...malam sewaktu keluar cari makanan anak-anak...masya ALLAH ...DIA yang maha Mengetahui hikmahnya..telah menguji diri ini..kereta yg sebelum ini tidak pernah membuat perangai dalam perjalanan tiba-tiba menyerah kalah..dan tidak mampu menolak tayar untuk bergerak..ALLAHU AKBAR....mati enjin...nekad berjalan kaki dengan 2 orang anakanda mencari-cari tempat untuk memohon pertolongan....agak lama baharulah ternampak sebuah kedai tayar..lantas meminta tolong pekerja kedai untuk melihat masalah kereta...alhamdulillah...boleh la jalan dan balik ke tempat penginapan...tapi masalah tidak selesai dengan aman...ada sedikit lagi yang bermasalah apabila lampu kereta agak malap..rupanya bateri yang ditukar tidak dichage dengan baik....seawal jam 9 pagi 29 ogos tercegat di hadapa pintu bengkel mohon jasabaik untuk cek sekali lagi kereta....proses menunggu agak lama...so tidak pasti adakah harini sempat untuk bertemu dengan penyelia? wallahu a'lam.

Kenangan Umrah Ziarah Ramadhan 1430H

Umrah Ziarah Ramadhan 1430H Slideshow: Asrinajmi2009’s trip from Jitra (near Alor Setar, Kedah, Malaysia) to 2 cities Medina and Mecca was created by TripAdvisor. See another Saudi Arabia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.